Verlies van identiteit: De Marokkaanse competitie in crisis

 


De Marokkaanse competitie, geleid door Abdesseleam Belegchour, voorzitter van de Ligue Nationale de Football Professionnel (LNFP), staat onder aanzienlijke druk. Elke ronde groeit de vraag naar zijn vertrek, terwijl de competitie zelf in een steeds dieper verval raakt. Scheidsrechters blijken onder de maat, clubs brengen regelmatig statements uit om hun onvrede te uiten, en veel clubs kampen met aanzienlijke schulden. Hierdoor kunnen ze geen nieuwe spelers aan hun selectie toevoegen, wat de competitie nog verder verzwakt.

Een aantal clubs weet ondanks hun financiële problemen een regeling te treffen met de LNFP, maar voor anderen is het een stuk moeilijker om oplossingen te vinden. Dit gebrek aan consistentie en steun zorgt voor frustratie en ongelijkheid binnen de competitie.

Een van de meest verontrustende signalen kwam recentelijk van trainer Mokwena van Wydad Casablanca. Hij uitte zijn zorgen over de afwezigheid van fans: “Hoe kan een land dat de Afrika-Cup en het WK gaat organiseren, wedstrijden spelen zonder supporters? Ik maak me grote zorgen over de afwezigheid van supporters! Welk beeld geven we aan mensen die vanuit het buitenland kijken?” Deze uitspraak benadrukt niet alleen de urgentie van het probleem, maar ook de impact op het imago van de Marokkaanse voetbalcompetitie op internationaal niveau.

Ook trainer Czeslaw Michniewicz van FAR Rabat liet zich niet onbetuigd. Hij gaf aan niet eens te weten tegen wie zijn team de volgende wedstrijd zou spelen of in welk stadion, aangezien het programma vaak pas enkele dagen van tevoren bekendgemaakt wordt. Dit gebrek aan planning en transparantie ondermijnt de professionaliteit van de competitie. Daarnaast uitte hij zijn kritiek op de scheidsrechters: “Je ziet de scheidsrechter hier om de minuut fluiten. Ik vraag me af of dit een internationale scheidsrechter is; in Engeland zou hij echt niet kunnen fluiten.”

Deze uitspraken van prominente trainers onderstrepen de groeiende bezorgdheid over de kwaliteit van het Marokkaanse voetbal en de noodzaak van verandering. Het is duidelijk dat er dringend stappen nodig zijn om de competitie weer op het juiste spoor te krijgen en de betrokkenheid van supporters te herstellen. De toekomst van het Marokkaanse voetbal hangt af van de bereidheid om de nodige hervormingen door te voeren en te investeren in een betere organisatie, zowel op als naast het veld.

Nieuwer Ouder