"Spelers uit Nederland haalden niet eens het niveau van Marokkaans B-team"



Vandaag was Hicham Dguig, bondscoach van het Marokkaanse zaalvoetbalteam, te gast bij Infosports.ma. Tijdens het gesprek lichtte hij zijn keuzes toe met betrekking tot de selectie van spelers, met een duidelijke focus op de balans tussen lokale talenten en spelers uit Europa.

Hicham Dguig begon met de opmerking dat veel spelers die in Europa actief zijn, vaak een hoge dunk van zichzelf hebben. "Je hebt van die spelers die dan in Europa spelen en dan gaan over zichzelf schrijven. Er zijn echt veel daarvan," zei hij. Ondanks dat hij acht van de veertien geselecteerde spelers uit Europa heeft, benadrukte hij dat alleen spelers die beter zijn dan hun lokale tegenhangers in aanmerking komen voor een selectie.

Volgens Dguig is het belangrijk om te erkennen dat de Marokkaanse competitie zijn eigen kwaliteiten heeft. "Uit de Marokkaanse competitie zijn ook veel spelers naar Frankrijk gegaan," merkte hij op. Hij voegde hieraan toe dat sommige spelers uit Nederland niet eens het niveau van het Marokkaanse futsal B-team haalden (Een team dat merendeels bestaat uit spelers O23 jaar). "Als coach heb ik verantwoordelijkheid; ik kan toch niet goede spelers thuis laten?" vroeg hij zich af.

Op de vraag van Mohammed Beloudi, die opmerkte dat de nationale ploeg wellicht beter is maar dat de Europese competities vaak sterker zijn, antwoordde Dguig: "We hebben genoeg spelers die naar Europa gaan, meer dan 15 spelers." Hij gaf aan dat hij een visie heeft waarin hij de Marokkaanse competitie verder wil ontwikkelen, met een toekomst waarin er play-offs plaatsvinden tussen de kampioenen van de Marokkaanse competitie, Portugal en Spanje.

Dguig is optimistisch over de toekomst van Marokkaans zaalvoetbal. "We hebben genoeg scouts, en in de jeugdteams werken we nu met spelers uit Europa, voornamelijk jongens uit Europa," zei hij. Dit wijst op een strategische benadering die gericht is op het combineren van lokaal talent met internationale ervaring om het niveau van het Marokkaanse zaalvoetbal te verhogen.

Met deze uitspraken bevestigt Dguig zijn toewijding aan de ontwikkeling van het zaalvoetbal in Marokko, waarbij hij lokale talenten een kans geeft om te schitteren, terwijl hij tegelijkertijd de deur openhoudt voor kwaliteitsvolle spelers uit het buitenland. Het lijkt erop dat hij een toekomst voor ogen heeft waarin Marokkaans zaalvoetbal zowel lokaal als internationaal kan concurreren.

Nieuwer Ouder