Marokkaanse media over de selectie: "Selectie zonder logica"



De recente selectie van het Marokkaanse nationale elftal door trainer Walid Regragui heeft veel stof doen opwaaien in de Marokkaanse media. Tijdens een sportprogramma op RadioMars werd de keuze van de coach bekritiseerd als 'zonder logica'. Vooral de samenstelling van de verdediging riep vragen op: er zijn maar liefst drie rechtsbacks geselecteerd, terwijl er slechts één linksback op de lijst staat: Adam Aznou. Journalisten vroegen zich af waarom Mohamed Chibi, die volgens hen beter thuis had kunnen blijven, wel is opgeroepen, terwijl er twee andere linksbacks in de Egyptische competitie spelen bij de topclubs Zamalek en Al Ahly: Mahmoud Bentayg en Yahya Attiyat Allah.

Daarnaast wees journalist Adil Omari op de vreemde keuze om Jamal Harkas op te nemen in de selectie. Regragui had eerder aangegeven dat spelers uit de Botola, de Marokkaanse competitie, op hoog niveau moeten presteren, zoals in de CAF Champions League. Harkas heeft echter dit seizoen niet deelgenomen aan de Champions League, terwijl andere spelers zoals Youssef Bellamari van Raja en Rabie Hrimat FAR Rabat wel in aanmerking kwamen.

Ook de selectie van Abdelhamid Ait Boudlal viel verkeerd. Hij speelt momenteel in de lagere regionen van Frankrijk en lijkt geen directe bedreiging te vormen, zeker niet omdat hij, in tegenstelling tot spelers als Adam Aznou, niet de mogelijkheid heeft om voor een ander land te kiezen. Dit roept de vraag op of hij nu werkelijk een rol gaat spelen voor het nationale elftal, of hij niet beter voor de U20 had kunnen worden opgeroepen.

Verder kwam ook Amine Harit ter sprake. Tijdens de vorige persconferentie verklaarde Walid Regragui dat Harit niet opgeroepen was omdat Diaz op de lijst stond. Vandaag liet hij echter weten dat hij niet op de bank wil zitten. Ondanks de afwezigheid van Diaz en Ziyech is Harit opnieuw niet geselecteerd. Dit roept de vraag op waarom Regragui niet gewoon eerlijk zegt: "Ik wil Harit niet bij Marokko," zonder eromheen te draaien.

Adil Omari merkte ook op dat het nationale elftal er niet is om spelers nog te testen en dat je de beste moet oproepen. Een luisteraar vroeg of ze waren vergeten dat Walid Marokko naar de halve finale had gebracht. Het antwoord daarop was duidelijk: "Dat was in 2022, we zitten nu in 2024. We gaan niet leven op iets van vroeger. Luiz Felipe Scolari won het WK en werd daarna de laan uitgestuurd. Natuurlijk blijft de geschiedenis bestaan, maar we hebben het nu over het heden."

Over Youssef En-Nesyri zei Omari: "We gaan niet iemand oproepen omdat hij ooit heeft gescoord tegen Portugal. Presteer bij je club, zoals El Kaabi, dan is het logisch dat je in de selectie zit. Er zijn genoeg spelers die de kans verdienen.

Eerder werd Yunes Abdelhamid opgeroepen als vervanger voor de afwezigen Romain Saiss en Chadi Riad, maar nu beide weer afwezig zijn, blijft Abdelhamid buiten beeld. Dit terwijl hij een basisplaats heeft bij zijn club, wat opnieuw vragen oproept over de keuze voor Harkas.

Met de Afrika-Cup in Marokko is het essentieel dat de beste spelers worden opgeroepen. "Je zegt als bondscoach dat het niveau van de ploeg hoog is, maar vervolgens roep je spelers op die pas zijn begonnen met voetbal. Onze taak is niet om spelers op te leiden; de beste moeten worden geselecteerd."

In de voetbalwereld is het duidelijk: spelers moeten geselecteerd worden op basis van hun prestaties bij hun club. Het nationale elftal zou de beste spelers van dat moment moeten oproepen. Met het oog op de komende Afrika-Cup, die in eigen land gehouden wordt, lijkt Marokko nog ver verwijderd van de noodzakelijke samenhang en logica in de selectie. De kritiek vanuit de media benadrukt de behoefte aan een transparanter en eerlijker selectieproces, zodat Marokko zich kan voorbereiden op het behalen van succes op het Afrikaanse toneel.

Nieuwer Ouder