Conclusie van het WK-avontuur van Marokko



Het WK-avontuur van Marokko werd gekenmerkt door een reeks blessures die het team tijdens de voorbereiding en het toernooi zelf aanzienlijk hebben beïnvloed. Al vóór het toernooi moesten ze belangrijke spelers als Youssef Jouad en Bilal Bakkali missen, terwijl Sofiane Borite na een blessure in de voorbereiding gelukkig terugkeerde voor de derde groepswedstrijd tegen Portugal. Tijdens het toernooi raakten ook Othmane Boukhriss, Ismail Amazal en Khalid Bouzid geblesseerd, wat vragen oproept over de effectiviteit van de voorbereiding met maar liefst 11 oefenwedstrijden.

Daarnaast staat de selectie van het team ter discussie. Spelers zoals Othmane Boukhriss, Anas Dahani en Mohamed Kamal hebben al jaren geen toegevoegde waarde geleverd, terwijl andere spelers, zoals Mohammed Zirary, die goed presteerde bij Marokko B, geen kans kregen. Het is duidelijk dat het selectiebeleid moet worden herzien, zodat het Marokkaanse team niet als opleidingscentrum fungeert voor spelers die de basisprincipes van het zaalvoetbal nog niet beheersen.

Een ander belangrijk aspect is de noodzaak om de lokale competitie te verbeteren. Hicham Dguig, de bondscoach, heeft eerder aangegeven dat het niveau van keepers moet worden verhoogd en dat er meer aandacht moet komen voor de opleiding van een pivot, een cruciaal wapen in het zaalvoetbal. Dit proces kost tijd, maar is essentieel voor de ontwikkeling van het team.

Tijdens het WK teleurstelden enkele spelers, met keeper Abdelkarim Anbiaa die moeite had om de druk om te gaan, wat resulteerde in meerdere blunders. Anas El Ayyane, die als ster van het team werd beschouwd, stelde ook teleur. De prestaties van Anas Dahani en Mohamed Kamal waren ook ondermaats, wat de vraag oproept of Kamal en Dahani in de toekomst nog geselecteerd moeten worden. Ondanks deze tegenslagen waren er positieve momenten, zoals de sterke optredens van Souffiane Charraoui en keeper Youssef Ben Sellam. Sofiane El Mesrar, de aanvoerder, deed het goed, maar zijn leeftijd roept vragen op over zijn toekomstige deelname.

Marokko heeft het toernooi even ver als de vorige editie doorgebracht, maar werd opnieuw uitgeschakeld door titelhouder Brazilië. De tijd is nu aangebroken om afscheid te nemen van teleurstellende spelers en een nieuw team op te bouwen dat klaar is om de uitdaging aan te gaan in het komende WK over drie jaar. Het is cruciaal dat de selectie bestaat uit spelers die echt verdienen om deel uit te maken van het team en niet alleen uit spelers die ervaring willen opdoen. Alleen door de juiste focus op ontwikkeling en verbetering kan Marokko een serieuze contender worden in de toekomst.

Nieuwer Ouder